Det fanns inte en ledig plats i lokalen när fysikern och kosmologen Stephen Hawking igår kväll gav en öppen föreläsning om svarta hål och Hawkingstrålning på Stockholm water congress centre. Jag har aldrig bevittnat en föreläsning med en så andaktsfull publik – inte en enda person hade glömt att stänga av ljudet på mobilen, reste sig för att gå på toaletten, viskade till grannen eller stökade med mat och dryck.

Hawking. Bild independent.co.uk

Hawking. Bild independent.co.uk

Hawking har för mig som för så många andra, utöver att vara en kulturikon under uppväxten, också utgjort sinnebilden av mänsklig intelligens. Det var starkt att få uppleva den otroliga kontrast som Hawkings fragila fysik och fantastiska intellekt utgör. Samtidigt också frustrerande, att fortfarande inte mer än fragmentariskt kunna greppa något som är så avgörande för vår existens.

En av de saker som jag tar med mig från kvällen är ett citat av Hawking som återgavs av inledningstalaren Carol L. Folt, kansler på the University of North Carolina vid Chapel Hill, vars budskap var be curious. Denna livsavgörande förmåga som barn naturligt har, och som ligger till grund för all forskning och mänsklig utveckling, men som så många vuxna tappar. Hawking själv stannar i Stockholm under veckan och presenterar nya rön på en konferens för fysiker som hålls på KTH.

Var nyfikna!

Image: Pexels by Unsplash