Ett Retoriskt Prank?

DN kultur och den danska tidningen Politiken har i veckan publicerat en replikväxling mellan den danska antropologen Dennis Nørmark och den svenska författaren Nina Björk. Bakgrunden till detta är den danska talkshowen “Blachman” som sänts på DR2 under våren. Programmets koncept är två män i en tv-studio, som under en halvtimme tittar på och kommenterar en naken kvinnas kropp. Exakt så banalt och ointressant som det låter. När debatten tog fart tidigare i våras var en av diskussionspunkterna huruvida det är försvarbart att danska skattebetalare ska betala för denna typ av tv. Ganska snabbt centrerades dock huvudfokus i debatten av Blachman kring ett så kallat könskrig mellan det “frisinnade” Danmark och det “konservativa” Sverige. Reaktionerna har varit många och starka på båda sidor av sundet, och nådde i veckan en slags kulmen i och med replikväxlingen mellan Nørmark och Björk.

Debatten som sådan innehåller många viktiga frågor, väl värda att diskuteras. Formatet med en replikväxling belyser behovet av att spegla sig i varandra som en del av en ständigt pågående process av nationell identitetskonstruktion. Sverige är inte Danmark och Danmark är inte Sverige, och däri skapas en föreställning om vilka vi är utifrån vilka vi inte är. Ett klassiskt tema inom antropologi, liksom inom en rad andra akademiska fält. Dock kommer jag inte vidare med att diskutera detta då jag inte riktigt kan släppa tanken om att Nørmarks krönika kanske är ett skämt, ett retoriskt practical joke?

För det kan väl inte vara så att Nørmark på allvar anser att jag som svensk kvinna ska identifiera mig med bilden av att jag deltar i ett ondskefullt krig mot män genom att bland annat förlöjliga mäns värderingar och sexualitet? Att jag som kvinnlig medborgare i “feminismens svar på Saudiarabien” representerar en aggressiv mansfientlighet som lett till att män oskyldigt anklagas för våldtäkt hit och dit?

Om så är fallet är tyvärr Nørmark en fruktansvärt enfaldig antropolog och samtidsanalytiker. Ja, det finns problem med svensk jämställdhetspolitik. Nej, Nørmarks krönika är inte härligt frigjord utan enbart tramsig.

Image: Pexels by Gratisography