God Trettondagsafton Karin Winther!

Karin Winther

Fyra frågor till kulturjournalisten, modevetaren & programledaren Karin Winther

Karin Winthers manifest, vad skulle det uppmana till kamp för?

Fokus varierar. Just nu känner jag lite extra för rätten att få vara en komplex person utan att behöva bli förenklad eller än mindre förklarad via stereotyper. Särskilt som kvinna.

Hur definierar du mode?

Modesystemet i sig (alltså alla delar av modeindustrin som t ex. media, modeskapare, pr-konsulter, försäljare, konsumenter etc.) har en definierande makt; vad som definieras som mode av systemet blir således mode. Detta kan så klart vara provocerande, men det finns samtidigt en lätt filosofisk dimension i detta; ja – det som det talas om inom ramarna för modesystemet blir de facto mode och det kan i sig upplevas som provocerande och begränsande, men det innebär också att det finns utrymme för förändring. En agenda kan, och bör alltid, utmanas och omskapas.

Modevetenskapens grand old lady Elizabeth Wilson skriver i sin bok Adorned in Dreams att mode på sätt och vis är förändring, och att i moderna västerländska samhällen så är inga kläder utanför modet, det vill säga att mode sätter parametrarna för allt som är klädes-relaterat. Vad tänker du kring det- går det att ställa sig utanför modesystemet?

Även en handling som syftar till att vända sig mot modesystemet – ett sorts antimode-statement – blir i slutändan ändå en del av det, eftersom handlingen i sig förhåller sig till modesystemet. Ingenting är egentligen frikopplat från de estetiska parametrarna. Även om man med sina kläder söker demonstrera ett ointresse för mode som fenomen innebär inte det att man inte är en del av kommunikationen som sker varje dag mellan oss människor, och som utgörs av vad vi väljer att ta på oss.

Om du var en modefluga på väggen, obunden av tid och rum, vart skulle du då helst husera?

Forntida Egypten! Gissningsvis mycket bling. Har också alltid undrat EXAKT hur mycket ”Remember the time”-stämning det egentligen var.