Hej Hej Monika Hej på dig Monika Kichau!

Fyra frågor till stylisten, inköparen & butiksägarinnan Monika Kichau

Monika Kichau

Du är något av en mångsysslare, berätta lite om de olika saker du jobbar med?

Jag driver ett fik och en modebutik i centrala Umeå, frilansar som stylist och arbetar som moderedaktör för en lokal nöjestidning i Umeå.

Vart finner du inspiration till den kreativitet ditt arbete ställer krav på?

I böcker jag läser, från platser jag har besökt, mina vänner, min familj och från musiken jag lyssnar på. Med risk för att låta som en parasit, men min omgivning är min största inspirationskälla.

 På vilket sätt skulle du säga att den ryska Monika ger sig tillkänna i ditt visuella uttryckssätt?

Jag gillar prålighet, vågade mönster och grafisk form från den tidiga Sovjeteran. Men det ryska i mitt uttryck kan vara svårt att identifiera eftersom det blandas med så många andra influenser. Förutom Ryssland har jag bott i Tanzania där min pappa kommer från och här i Sverige. För mitt visuella uttryckssätt har mitt resande och mina erfarenheter av olika kulturer påverkat både hur jag klär mig, jobbar som stylist och med inköp till min butik. Jag älskar att blanda olika stilar och hitta nya oväntade kombinationer. Därför gillar jag att läsa på och göra research inför varje visuellt arbete jag gör, för då får jag tillfälle att både upptäcka och överraska.

Spola fram till 2023 – vad gör du då?

Då är jag alltså på mitt 41:a år. Nu kanske mina fördomar träder fram (eller en redan begynnande 40-års kris), men jag hoppas att jag inte blivit allt för bekväm och att jag fortfarande har samma energi för att upptäcka och analysera. Jag hoppas att jag inte tittar tillbaka och undrar varför jag inte blev veterinär eller nåt annat “ordentligt yrke”. Jag vet inte om jag kommer bo på samma plats eller hålla på med exakt samma saker som jag gör idag, men jag trivs väldigt bra med de bitar som utgör min helhet idag och därför hoppas jag att jag fått chans att utvecklas inom de här områdena.