Hej Lisa Blomqvist!

Lisa Blomqvist

Fyra snabba med Lisa Blomqvist, Retorikkonsult & Copy på Retorikutbildningsföretaget Snacka Snyggt

 Varför är det viktigt att snacka snyggt?

Det är viktigt att inse att det är ens eget ansvar huruvida ditt budskap går in eller inte! Man kan allt som oftast inte komma och skylla på att “folk inte lyssnar”, då är det du som borde ha snackat lite snyggare… För att få sin röst hörd i dagens djungel av ljus och brus behöver man helt enkelt tänka till kring sin retorik, oavsett om det gäller en regelrätt föreläsning eller debatt, eller i t.ex. sociala medier, reklamkampanjer, eller liknande.

 Som superhjältekraft, vad är mäktigast med retoriken?

Den mäktigaste superhjältekraften inom retoriken, är enligt mig konsten att lyssna! Underskattad av många! Utan att verkligen lyssna in och bemöta din mottagare eller motståndares argument, och istället enbart driva dina egna argument eller din sakfråga, faller du platt som en pannkaka. Om det inte finns en direkt motståndare, såsom i en debattsituation, ett tilltal eller i en diskussion, så får man helt enkelt lyssna indirekt. Detta genom att verkligen tänka kring målgruppen, vilka de är, vilka förutsättningar de har för att ditt budskap ska landa eller ej, vilka argument just de kan tänkas tilltalas av, etc. Gör man detta ordentligt, det som inom retoriken kallas för inventio, har man i regel många ess i rockärmen. Så lyssna och planera, är vad jag skulle jag säga är retorikens superhjältekrafter!

 Vilka är dina tre bästa tips för att bli en bra retoriker?

Mitt allra bästa tips är att vara dig själv! Spela på din personlighet, och försök inte passa in i någon mall om hur du TROR att en retoriker är. Bjud på dig själv, på rätt sätt! Detta är inte en motsats till att vara professionell, som många tror. Mitt andra tips är att aldrig ta din publik för given! Bara för att din föreläsning gjorde succé den ena dagen, innebär inte att den gör det den andra. Och bara för att du tycker att ditt ämne är helt otroligt intressant, så innebär det inte att publiken tycker som du. Mitt tredje och sista, återigen – planera och förbered dig väl! Glöm inte att tänka kring vilka fallgropar som eventuellt kan finnas? Vilken kritik kan du bemötas av?

 Favorittal som du kan lyssna på om och om igen?

För att jag ska lyssna på ett tal om och om igen, och inte bara plocka russinen ur kakan behövs det någonting speciellt. På rak arm kommer jag att tänka på Daniels bröllopstal till Victoria. Jag vet inte hur många gånger jag har tittat på det Youtube-klippet. Ja, det innehåller en del floskler, och man kan kanske hitta annat att anmärka på, men detta är fantastiskt! Det är en väldigt speciell situation, och talet är mycket väl genomarbetat och uppbyggt. Och så kära de ser ut! Och så gulligt nervös han är! Tips inför bröllopstal: låt dig styras av dina känslor, men håll dig på rätt sida av sentimentalgränsen. Håll dig långt borta från internträsket, med skämt och anekdoter som bara ett fåtal personer fattar. Exkluderande och onödigt!