Kampen för det fria ordet

Två saker jag vill dela från min dag idag som rör journalisters rätt till det fria ordet.

Martin Schibbey & Johan Persson. Foto SVT.

Martin Schibbey & Johan Persson. Foto SVT.

På eftermiddagen gick jag och lyssnade på Martin Schibbye som föreläste på sin heminstitution JMK. Schibbye pratade delvis om sin och kollegan Johan Perssons journalistiska arbete och hur de hamnade i ett Etiopiskt fängelse. Mycket tänkvärd föreläsning, jag och min vän som var med mig gick därifrån och bubblade av saker att prata om. Jag tog med mig nya insikter om varför korrars arbete är så viktigt – inte minst för det demokratiska samhället. Schibbey pratade också om ett nytt projekt han håller i kallat blank spot project, finansierat via crowfunding. Stötta Schibbeys blank spot project här! I will.

När jag kom hem möttes jag av ett uppgivet rop på Facebook från min vän Alexandra Pascalidou. Läs hennes upplevelse av näthat här. Detta barbari – känner mig så nedslagen när individer som brinner för och har en passion att förändra samhället slås ner. Vi blir alla förlorare.

Schibbye och Pascalidou må dela olika historier, men kontentan är kampen för det fria ordet. Stötta dessa eldsjälar, det är viktigt för oss alla.